Gehoorbescherming

Het gehoor is een zintuig dat erg gevoelig is voor langdurige overbelasting. Deze overbelasting begint al bij een geluidsniveau van 80dB gedurende langere tijd.

Geluidsvolume wordt uitgedrukt in decibellen, afgekort: dB. Hoe meer decibellen, hoe meer geluid, hoe meer risico op gehoorbeschadiging. Ter illustratie: werkgevers zijn wettelijk verplicht om hun werknemers gehoorbescherming aan te bieden in een werkomgeving met een geluidsvolume vanaf 80 dB.

Maar er is nog een factor, namelijk de tijdsduur waaraan het gehoor wordt blootgesteld aan geluid. Sommige geluiden kunnen ons gehoor in minuten of zelfs seconden onherstelbaar beschadigen. Andere geluiden kunnen we langer verdragen, maar zijn niet minder funest. Hieronder ziet u hoe lang we bepaalde geluidsvolumes kunnen verdragen.

80 dB

95 dB

101 dB

8 uur

15 minuten

1,5 minuut

Het gehoor is een verfijnd en gevoelig zintuig. Tienduizenden minuscule haarcelletjes geven geluid via trillingen door aan de hersenen. Te veel geluid - en dus te veel trillingen - beschadigen deze haarcellen. Voor altijd, want ze groeien niet meer aan. Een dergelijke gehoorbeschadiging is dan ook definitief en onomkeerbaar.

Belangrijk is dus dat u uw gehoor beschermt. Elke keer dat u een piep in uw oren heeft nadat u bijv. een concert heeft bezocht betekent dat er trilhaartjes zijn beschadigd welke niet meer opnieuw aangroeien. Er is beschadiging opgetreden die zich niet herstelt.

Om uw gehoor te beschermen hebben wij verschillende soorten gehoorbeschermers.

Op maat

Indien u regelmatig gebruik maakt van gehoorbeschermers raden wij u aan op maat gemaakte gehoorbeschermers aan te schaffen. Het draagcomfort en de pasvorm is beter i.t.t universele gehoorbeschermers.

Wij maken een oorafdruk van uw oor en sturen deze op naar het laboratorium. Zij maken de gehoorbeschermer.

Wij kunnen gehoorbeschermers laten maken voor bijvoorbeeld:

  • Motorrijden
  • Klussen/bouwwerkzaamheden
  • Muziek/concertbezoek
  • Omgevingslawaai

Voor het maken van een oorafdruk voor gehoorbeschermers maken wij graag een afspraak met u.

Universeel

In onze winkel hebben wij verschillende universele gehoorbeschermers voor bijvoorbeeld concertbezoek,slapen, motorrijden.

Deze gehoorbeschermers raden wij aan voor incidenteel gebruik.

Voorbeelden van universele gehoorbeschermers zijn:

  • Doc's Pro Plugs
  • Alpine
  • Noizezz

Zwemdoppen

Indien u of uw kind last heeft van ooronstekingen raden wij en zo ook de meeste KNO-artsen aan om tijdens het douchen en zwemmen zwemoordoppen te dragen.

Wij maken zelf op maat gemaakte zwemoordoppen.

Kinderen groeien, zo ook het oor. Als u of uw kind merkt dat er toch water in het oor komt ondanks het dragen van de zwemoordoppen, dan is waarschijnlijk de dop niet meer goed op maat. Wij adviseren dan om nieuwe te laten maken.

Oorafdrukken maken voor zwemoordoppen doen wij op afspraak.

U kunt ons bellen voor een afspraak op 071-5809580.

Slaapdoppen

Heeft u moeite met inslapen of doorslapen vanwege hinderlijk omgevingsgeluid, bijvoorbeeld door het snurken van uw partner?

Dan zijn onze slaapdoppen misschien iets voor u. Deze slaapdoppen worden voor u op maat gemaakt en zijn van zacht duurzaam siliconen materiaal. Hierdoor zitten ze heel comfortabel en geven ze geen druk op de oorschelp tijdens het slapen.

Wij maken graag een afspraak met u voor het maken van oorafdrukken voor slaapdoppen.