Vergoedingen

Wilt u weten hoeveel u gaat betalen voor uw hoortoestel?
Op deze pagina vindt u alles overzichtelijk op een rijtje.

Drempel voor vergoedingen

De drempel voor een vergoeding van een hoortoestel of aanvullende hulpmiddelen is 35 dB gehoorverlies aan een oor, ongeacht het functioneren van het andere oor. Hiermee komen ook mensen met een eenzijdig gehoorverlies voor vergoeding in aanmerking.

De keuze van het hoortoestel en de daarbij behorende vergoeding wordt bepaald aan de hand van het keuze protocol hoorzorg dat per 1 januari 2013 is ingevoerd.

Keuzeprotocol hoorzorg

Met ingang van 1 januari 2013 is het keuzeprotocol hoorzorg ingevoerd door Zorgverzekeraars Nederland. De gehoortest en een speciale vragenlijst (de Amsterdamse vragenlijst) die daar onderdeel van zijn bepalen uit welke categorie u een hoortoestel mag kiezen voor adequate hulp.

De hoortoestellen zijn ingedeeld in vijf categorieën: Categorie 1 is een eenvoudig hoortoestel en Categorie 5 betreft een hoortoestel met meer mogelijkheden.

Zorgverzekeraars Nederland

Vergoedingen 2022

U krijgt 75% van het gecontracteerde tarief van het hoortoestel uit de betreffende categorie vergoed vanuit de basisverzekering mits een bedrijf een contract heeft met de zorgverzekeraar.

Van Mossel Hoortoestellen heeft in 2022 een contract met alle zorgverzekeraars. 25% van de kosten van het hoortoestel betaalt u zelf (niet aftrekbaar van de belasting). Indien u aanvullend verzekerd bent krijgt u mogelijk nog een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering.

Meer informatie over aanvullende verzekeringen

Voor de prijs van het hoortoestel krijgt u bij ons een A-merk hoortoestel, goede service en u heeft keuzevrijheid in verschillende merken hoortoestellen.

Zorgverzekeraars

Geavanceerde toestellen

De meest geavanceerde hoortoestellen, hoortoestellen in de nieuwste uitvoeringen en met de nieuwste technieken vallen buiten de categorieën van adequate hulp die via de verzekering wordt vergoed. Een hoge uitzondering op deze regel is wanneer aantoonbaar kan worden gemaakt dat het desbetreffende hoortoestel medisch noodzakelijk is.

Bij de meeste grote zorgverzekeraars krijgt u geen vergoeding voor deze geavanceerde hoortoestellen en komen de kosten voor deze hoortoestellen geheel voor uw eigen rekening. Het voordeel is dat u de kosten voor deze hoortoestellen wel in zijn geheel van de belasting kunt aftrekken.

Een aantal zorgverzekeraars geven echter wel een gedeeltelijke vergoeding voor een hoortoestel buiten de categorieën (in de vrije markt). U krijgt dan niet 75% van de kostprijs vergoed maar de vergoeding van een categorie hoortoestel. Het verschil met de kostprijs mag u bijbetalen.

Oticon More 1

Handleidingen

Hoe koppel ik mijn mobiele telefoon met mijn hoortoestellen?

Hoe kan ik Bluetooth-hoortoestellen koppelen aan mijn Android-telefoon of iPhone? Met onze tips kunt u oproepen en muziek naar uw hoortoestel sturen.

Meer informatie

Ondersteuning bij het schoonmaken en connectiviteit van uw hoortoestel

Heeft u ondersteuning nodig bij het schoonmaken van uw hoortoestel (bijvoorbeeld de oorsmeerfilter vervangen) of verbinding maken met andere apparatuur (bijv. uw telefoon of televisie)?

Meer informatie