Onderhoud en reparatie

Een hoortoestel wordt meestal intensief gebruikt. U draagt het in weer en wind, bij hitte en kou. Oorsmeer, talg en vocht verstoren de werking. Onderhoud en reiniging zijn dus belangrijk. Er zijn verschillende producten bij ons verkrijgbaar waarmee u het hoortoestel en oorstukje kunt schoonmaken. Welk reinigingsproduct voor uw toestel geschikt is, hangt af van het type hoortoestel .

Een hoortoestel zit vol elektronica en is dus gevoelig voor vocht zoals transpiratievocht, een regenbui of een onbedoelde douchebeurt. Vocht is vaak de oorzaak van defecten in het hoortoestel. Om uw hoortoestel te beschermen tegen vocht zijn er verschillende mogelijkheden. Wij adviseren u om dagelijks een droogsysteem te gebruiken. Hiermee voorkomt u onnodige reparatiekosten. Wij informeren u hier graag over in onze winkel.

Is er sprake van een defect, dan kan uw hoortoestel gerepareerd worden. Het is ons streven deze reparatie  zo snel mogelijk uit te voeren. In sommige gevallen moet het toestel naar de fabrikant worden opgestuurd. Zo nodig wordt u een leentoestel ter beschikking gesteld. U heeft twee jaar fabrieksgarantie op uw hoortoestel. Dus als uw toestel binnen twee jaar defect gaat wordt deze kosteloos door de fabrikant gerepareerd. Met uitzondering van oneigenlijk gebruik.

Onderhoud AHO

Achter het oor

Er zijn twee soorten hoortoestellen die achter het oor worden gedragen.

Achter het oor toestel met acryl oorstukje

Door het oorstukje is een kanaaltje geboord om het geluid in uw oor te geleiden. Dit kanaaltje kan door oorsmeer verstopt raken. Als dit gebeurt hoort u niet goed meer. Daarom is het belangrijk om het oorstukje regelmatig te reinigen. Met een reinigingsset kunt u dit goed en veilig doen. Deze reinigingsset kunt u bij ons in de winkel aanschaffen.

Toestel met slangetje en ear tip

Een achter het oor toestel met een dun slangetje en eartip kunt u schoonmaken door met een vochtig doekje de eartip dagelijks schoon te vegen. Indien er oorsmeer in de tip zit kunt u het slangetje van het hoortoestel afhalen en deze doorblazen met air power. Of u kunt een pin (dun ijzerdraadje) door het slangetje steken. Hiermee verwijdert u het oorsmeer uit het slangetje en/of tip. Vochtige doekjes, airpower en pins zijn bij ons in de winkel verkrijgbaar.

De eartip dient u gemiddeld één keer in de maand te vervangen.

Onderhoud LIHO

Luidspreker in het oor

Maak de luidspreker dagelijks schoon. Gebruik een licht vochtig doekje om het oorsmeer te verwijderen. Vervang de tip regelmatig, ongeveer één keer per maand, door een nieuwe schone tip.

Aan het eind van de luidspreker, onder de tip, zit een wit klein oorsmeerfilter. Deze oorsmeerfilter voorkomt dat de luidspreker beschadigd raakt door stof of vuil. Als de tip of het oorsmeerfilter verstopt zit hoort u het geluid niet of zachter doorkomen. Belangrijk is dus om deze tip en filter te vervangen indien deze verstopt zitten.

Mijn hoortoestel fluit of piept

  1. Uw oorstukjes zitten niet goed in uw oor. Neem uw toestel uit en zet deze opnieuw in.
  2. Uw oorstukjes sluiten niet goed. Laat uw oorstukjes nakijken, aanpassen of vervangen door de audicien.
  3. De instellingen van uw hoortoestel zijn niet juist. Laat de audicien uw hoortoestel opnieuw afstellen.
  4. Uw gehoorgang is verstopt door oorsmeer. Ga naar uw audicien om te laten controleren of dit daadwerkelijk zo is. Zo ja, dan moet u naar de huisarts om uw gehoorgang uit te laten spuiten.

Mijn hoortoestel geeft geen geluid

  1. Uw hoortoestel staat nog niet aan; schakel het in.
  2. De batterijen zijn (bijna) leeg. Controleer dit als volgt: houd het hoortoestel in uw handen. Zet het volume op de hoogste stand. Als het toestel niet fluit, is de batterij waarschijnlijk leeg. U kunt ook een batterijchecker gebruiken. Zijn de batterijen leeg, plaats nieuwe batterijen.
  3. De batterijlade zit niet goed dicht; sluit deze helemaal.
  4. Er zit roest of vuil op de batterijcontacten. Open en sluit de batterijlade enkele malen of vervang de batterij.
  5. Het oorstukje of de geluidsopening is verstopt. Als schoonmaken niet helpt, ga dan naar uw audicien.
  6. Het slangetje is verouderd of kapot. Laat het slangetje vervangen door uw audicien of vervang het zelf.